Сондата Dawn намери загадъчни петна и в други кратери на Церера

9212
Сондата Dawn намери загадъчни петна и в други кратери на Церера

НАСА е публикувала последните снимки, получени от сондата Dawn от най-ниска орбита – 380 км над повърхността на Церера, на които може да се видят нови детайли в структурата на загадъчните бели петна в кратера Окатор и техни "събратя" в редица други кратери.

В първите дни на декември сондата Dawn завърши последният цикъл на снижаване, по време на което се спусна до 385 км над повърхността на Церера.

Планините и кратерите на Церера

НАСА показа първите снимки на Церера, направени от станцията Dawn в рамките на третия етап от изследването на планетата джудже. На изоб...

Това снижаване, както се надяват учените, ще помогне да се разреши една от главните тайни на Церера – какво представляват белите петна на нейната повърхност, открити в кратера Окатор още през март 2015 година.

Сега учените са на склонни да смятат, че те са следи от изригване на екзотични солени вулкани, но наблюденията на съседните кратери, където също има блестящи породи, са установили, че те може да са образувани от лед или други ярки минерали.

Поради тази причина Dawn е прекарал значително време, снимайки Окатор и редица други кратери. Една от най-интересните снимки е на кратера Купало с диаметър 26 километра, в който също има бели петна, подобни на петната в кратера Окатор.

Сега учените изучават спектъра на тези петна и техни снимки в опит да разберат дали са се образували по подобен начин.

Dawn засне мъгла над Церера

Лека мъгла се появява от време на време в кратера на Церера, където по-рано бяха открити ярките необичайни петна от сондата Dawn, съобщ...

Този кратер, съдейки по гладката структура на неговото дъно, се е формирал съвсем скоро, което го прави един от най-привлекателните обекти за изучаване от геологията на Церера.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос