Стотици нови галактики в гравитационна аномалия

23610
Стотици нови галактики в гравитационна аномалия

Астрофизици от Австралия са открили стотици нови галактики в района на гравитационна аномалия, наречена Великия атрактор. Резултатите от изследването са публикувани в The Astronomical Journal, съобщава EurekAlert!

Великият атрактор представлява гравитационна аномалия с гигантска маса, която привлича към себе си множество звездни купове, включително и Млечния път.

Първата хронография на периферията на Млечния път

Астрофизици от САЩ подготвиха първата "хронокарта" на т.нар. хало – периферията на нашата галактика, която им помогнала да изясня...

Астрономите са изучили 883 галактики, които образуват три концентрации (NW1, NW2 и NW3) и два галактични купа (CW1 и CW2). Всеки от куповете съдържа около сто милиарда звезди. Около една трета от галактиките не са наблюдавани досега от учените.

Астрономите са открили куповете с помощта на радиотелескопа Паркс. Всички изучени галактики са разположени в района на Великия атрактор на повече от 250 милиона светлинни години от Земята.

Гравитационната аномалия оказва забележимо влияние на движението на галактиките в групата свръхкупове, наречена от учените Laniakea. Нейната структура и до днес остава неизяснена. Laniakea заема област, чието сечение има диаметър около 160 мегапарсека – над пет хиляди пъти повече от диаметъра на Млечния път.

Смята се, че Великият атрактор се състои от тъмна материя или се явява един от свръхкуповете галактики, които не могат да се наблюдават от Земята.

Втора гигантска черна дупка откриха в Млечния път

Японски астрофизици разказаха за откриването на втора гигантска черна дупка в Млечния път. Досега учените знаеха за съществуването на е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com