Суперярък Марс ще се появи на небето тази пролет

5867
Суперярък Марс ще се появи на небето тази пролет
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Тази пролет Марс ще изглежда по-ярък и голям на небето, отколкото сме го виждали в последните 13 години, и скоро за любителите на небесните зрелища ще има почти идеални условия за наблюдение на Червената планета.

Земляните ще получат рядката възможност да наблюдават Марс. Обикновено той е достатъчно далече и се наблюдава през телескоп като размазана оранжева точка.

Елън Мъск ще праща човек на Марс до 9 години

Ръководителят на компанията SpaceX – американският бизнесмен Елън Мъск – заяви за възможността за полет на човека на Марс д...

Единственото време, когато се открива възможност да се наблюдават форми от релефа на повърхността му, на облаци, прашни бури и полярните шапки на Марс, са появяват през така наречените опозиции, през които Марс се намира най-близо до Земята, което се случва с интервал около две години.

Освен това не всички опозиции на Марс са еднакво ценни за наблюдения на планетата – най-добрите протичат на групи по 2-3 опозиции и се повтарят в цикъл с продължителност 15-17 години.

Тази пролет ще бъде особена за Марс. Червената планета ще изглежда по-ярка и голяма през май, отколкото е била в последните 13 години. В най-добрите за наблюдения дни, в края на май, планетата ще изглежда два пъти по-ярка и с около 18% по-голяма, отколкото при предишната подходяща за наблюдения опозиция от април 2014 г.

Всъщност, като се започне от края на април, чак до средата на юли, Марс ще се намира най-близо до Земята от 2003 година насам.

Странно "дърво" на Марс

НАСА е публикувала нова снимка от повърхността на Марс. Снимката е направена на 4 февруари 2009 година в 16:56 часа марсианско време о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос