Сърцето на Млечния път

10561
Сърцето на Млечния път

Екип астрономи от Кралското астрономическо общество (RAS) на Великобритания са съставили панорама на централната част на Млечния път от серия снимки, получени от космическия рентгенов телескоп XMM-Newton.

Комбинираното изображение в рентгеновия диапазон обединява данните от цялата история на наблюдения на обсерваторията XMM-Newton и обхваща област около центъра на Млечния път с диаметър около хиляда светлинни години.

Полет през Млечния път (ВИДЕО)

7-минутно видео от 400 000 снимки на космическата инфрачервена обсерватория Spitzer е направил потребителят с ник floatyverve от R...

Вдясно от центъра на снимката се намира Стрелец А* - свръхмасивен обект, смятан за черна дупка в центъра на нашата галактика. Облаците наоколо са подложени на въздействието на мощни потоци частици, изхвърляни от свръхновите и младите звезди, което ги кара да светят.

Над и под Стрелец А* се виждат потоци от горещ газ, очевидно изхвърлени от черната дупка. Вдясно и под Стрелец А* се намира гигантски облак от горещ газ с диаметър 100 светлинни години.

Ярките точки на рентгеновата снимка представляват двойни системи от черни дупки или неутронни звезди, а също звезди на финала на своя еволюционен път.

Gaia ще картографира Млечния път

Една от най-амбициозните космически мисии в света е на Европейския съюз - сателитът "Gaia". Струващият 740 милиона евро сателит ще нач...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com