Вижте интерактивна карта на кометата Чурюмов-Герасименко

8058
Вижте интерактивна карта на кометата Чурюмов-Герасименко
Снимка: ESA/Rosetta/NAVCAM

Европейската космическа агенция (ЕSА) е представила бета-версия на интерактивна карта на повърхността на кометата Чурюмов-Герасименко.

Картата позволява да се изследват детайли от релефа на кометата с интуитивен интерфейс. За съставянето на картата учените са използвали снимки, получени от инструмента NAVCAM на сондата "Розета", публикувани в рамките на Creative Commons license.

"Розета" и комета – заедно една година

Днес сондата "Розета" отбелязва годишнината от пристигането си при кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко, към която космическият апарат е ле...

Към 30 юни 2015 година за разглеждане са били достъпни повече от 6800 снимки, направени от NAVCAM. В ЕSА отбелязват, че тяхното количество ще се увеличава във връзка с продължаването на мисията "Розета".

Идея за необходимост от интерактивната карта възникнала през август 2014 година, когато станала ясна необичайната форма на кометата Чурюмов-Герасименко.

Съставянето на картата е свързано с преминаването на кометата през перихелия – на 13 август 2015 година тя се оказала на минимално разстояние от Слънцето между орбитите на Земята и Марс.

Мисията "Розета" се координира от Европейската космическа агенция с участието на нейните държави членки, както и от НАСА. Данните, получени с нейна помощ, са необходими за обясняване на процеса на еволюция на Слънчевата система и появата на вода на Земята.

"Фила" отново загуби връзка с "Розета"

Спускаемият модул "Фила" за пореден път престана да влиза във връзка със сондата "Розета" след успешно предаване на порция данни в нача...

Мисията включва орбитален апарат и спускаема сонда. Кацането на спускаемия апарат "Фила" върху повърхността на кометата беше извършено на 12 ноември 2014 г. Това е първото меко кацане на тяло от Земята върху ядро на комета. Завършването на мисията "Розета" се планира за септември 2016 година.

Интерактивната карта на Чурюмов-Герасименко можете да видите тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com