Защо Луната се върти под ъгъл към Земята?

49895
Защо Луната се върти под ъгъл към Земята?

Оста на въртене и плоскостта на орбитата на Луната са леко наклонени спрямо еклиптиката – плоскостта на орбитата на Земята около Слънцето. Причината е, че в далечното минало покрай нея са прелитали големи протопланетни тела, паднали на Земята и подарили на планетата злато и други благородни метали, става ясно от статия, публикувана в сп. Nature.

Една от главните загадки на Луната днес се явява това, защо нейната ос на въртене е наклонена спрямо плоскостта на земната орбита с около 5 градуса. Изчисленията показват, че в миналото тя е била наклонена още повече – с 10 градуса.

Нови снимки на Луната озадачиха учените

Учените от Европейската космическа агенция размишляват над това, какво представляват черни кратери на повърхността на Луната. Агенцият...

Това е невъзможно да се обясни с помощта на съвременните планетологични теории – ако Луната наистина се е родила в сблъсък между "зародиш" на планета и Земята, то тогава ъгълът на наклона на нейната ос и трябвало да е 10 пъти по-малък, тоест 1 градус.

Каве Пахлеван и Алесандро Морибдели от университета на Лазурния бряг в Ница (Франция) са изяснили как може да се е случило това, и пътьом открили обяснение на възникването на запасите злато на Земята, като създали компютърен модел на еволюцията на Земята и Луната.

Смята се, че по време на формирането на Земята "тежките" елементи – желязо, платина, злато и други благородни метали – са "потънали" в мантията на планетата и са образували твърдо метално ядро. От друга страна, в земната кора и в горните слоеве на мантията тези елементи са значително повече, отколкото предсказва теорията на зараждането на планетата.

Обяснението на повечето учени е, че големи астероиди, бомбардиращи повърхността на Земята след формирането на ядрото, са оставили върху повърхността на кората и мантията следи от злато и други тежки метали. Ако това е било така, възниква въпросът, как такива астероиди са могли да прелетят покрай Луната и да не оставят върху нея значително повече кратери, отколкото се виждат днес на нейната повърхност.

Пахлеван и Морбидели смятат, че това може да е свързано с факта, че Земята е бомбардирана не от голямо количество достатъчно малки астероиди, а от малък брой големи протопланетни тела, съпоставими по размери с Луната.

Луната се пука от гравитацията на Земята

През 2010 година учените установили, че гравитацията на Земята деформира Луната, в резултат на което върху естествения спътник на нашат...

Учените проверили тази идея с помощта на суперкомпютър. Както се оказало, подобен сценарий е възможен и освен това той помага да се разреши загадката на наклона на оста на въртете на Луната.

Изчисленията показват, че такива протопланети ще падат на повърхността на Земята далеч не веднага – след сближаване със системата Земя-Луна те трябва да прекарат десетки хиляди години, като се сближават все по-тясно със Земята.

Тези сближавания много съществено ще влияят на положението на Луната на орбита, карайки я да се движи "нагоре" или "надолу" спрямо плоскостта на екватора на Земята, където преди се е намирала нашата спътница, и да се движи по орбита, наклонена под голям ъгъл към плоскостта на еклиптиката.

С времето, след няколко подобни сближавания и сблъсъци, Луната постепенно се е върнала на своето място, но вече с наклонена ос на въртене.

В резултат на това са се случили две неща – Земята е получила своите запаси от злато, а Луната се е изместила по такъв начин, че пълните слънчеви затъмнения протичат днес не на всеки 30 дни, а значително по-рядко, заключават учените, цитирани от РИА Новости.

Китай ще спуска сонда от обратната страна на Луната

Китай планира кацане на обратната страна на Луната на своята космическа сонда в рамките на програмата Chang'e, съобщава агенция Синхуа....

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос