Заснеха полярното сияние на Сатурн

62782

Два мощни космически телескопа - "Хъбъл" и "Касини", успяха да заснемат полярното сияние на Сатурн. Видеото е запечатало кадри в различни диапазони - инфрачервения, ултравиолетовия и обикновения - видимия.

Кадрите са направени през април - май 2013г.

Пръстените на Сатурн са на 4,4 млрд. години

Отличителните пръстени на Сатурн вероятно са се образували преди 4,4 милиарда години - скоро, след като самата планета е придобила форм...

„Хабъл" е заснел сиянието в ултравилоетовата област , а „Касини" - в инфрачервената, видимата и ултравилолетовта. От снимките, направени във видимия диапазон, може да се установят реалните цветове на сиянието. На Земята сиянието е зелено долу и червено горе, на Сатурн е червено отдолу и виолетово отгоре. Това се получава поради различие в частиците на сиянието, ако на Земята това основно е азот и кислород, то на Сатурн е водород.

Ултравилетовите снимки, направени от „Касини", са от много „близко" разстояние - около 6 радиуса на Сатурн. На тях се виждат слабите изменения на светенето в мащаба на няколко стотин километра. Това дава на учените възможност да проследят връзката между яркостта на полярното сияние и характеристиките на слънчевият вятър, предаде КРОСС.

На снимките на „Касини" също така се вижда ярко петно, което се премества в съответствие с положението на орбитата на Сатурн и неговият спътник Мимас. По-ранни снимки са позволили да се установи връзката на подобно петно с друг спътник - Енцелад.

 

Cassini изпрати нови снимки на урагана на Сатурн

Изследователският апарат Cassini на NASA, чиято основна задача е да изследва Сатурн, направи нова серия от снимки, демонстрираща уникал...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос