Зловещо изригване на Слънцето

15078
Зловещо изригване на Слънцето

НАСА показа снимка на протуберанс на Слънцето, направена на 16 септември от астронома Алан Фрийдман.

Полученото изображение е характеризирано от НАСА като зловещо, но информация за размерите на протуберанса не е предоставена.

Пробужда ли се Слънцето? Рано е да се каже

Неочакваният изблик на активност на Слънцето, на което за два дни са регистрирани три мощни изригвания, все още не дава основания да се...

В същото време в съобщението се отбелязва, че някои от тях могат да достигат до 600 000 километра. За сравнение диаметърът на Юпитер (най-голямата планета в Слънчевата система) е 143 000 километра, а на Земята е по-малко от 13 000.

Протуберансите представляват охладена плазма, която се изхвърля от външните слоеве на Слънцето (неговата атмосфера) и се задържат над него благодарение на магнитното поле на звездата.

Химичният състав на протуберансите съответства на този на слънчевата корона. Досега не съществува пълна теория, описваща тяхното възникване и еволюция.

В неделя, 20 септември, на Земята започна магнитна буря. Тя е предизвикана от проявата на слънчева активност – изригвания от среден клас на звездата и изхвърляне на коронална маса.

Слънцето се тресе от спазми

Вчера на Слънцето е имало мощно коронарно изригване, съобщава НАСА. „Изхвърлените облаци плазма могат да достигнат до Земята в р...

Учените засега наблюдават на Земята слабо магнитно смущение от клас G1. Причината за него вероятно е изблик на слънчева активност, случил се на 18 септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос