Астрономите подобриха метода за търсене на екзопланети

3216
Астрономите подобриха метода за търсене на екзопланети

Международен екип астрофизици са разработили подобрен метод за търсене на екзопланети. Той позволява да се повиши точността на наблюдения и да се сведат до минимум грешките. Статията на учените е публикувана в изданието The Astrophysical Journal.

Днес методът на лъчевата скорост е един от основните методи на търсене на планети извън Слънчевата система. Той се заключава в периодично измерване на скоростта на звездите в посока наблюдателя.

НАСА откри осем екзопланети, които са подходящи за живот

НАСА откри осем нови екзопланети, две от които са "близначки" на Земята, с подходящи условия за живот, предадоха Асошиейтед прес и Фран...

Ако в системата има планети, то те със своето привличане леко ще поклащат звездата, което може да се открие по Доплеровия ефект. С този метод астрономите вече са открили стотици екзопланети. Но при наблюдение на звезди с ниска маса са възможни грешки, водещи до лъжливо откриване на екзопланети.

Авторите на новото изследване предлагат да се провеждат измервания на лъчевите скорости не в оптичния, а в близкия инфрачервен диапазон.

С помощта на инфрачервения телескоп IRTF на НАСА те са провели наблюдение на 32 звезди с ниска маса. Като разработили нов подобрен начин за калибриране на данните, учените потвърдили съществуването на няколко известни планети и двойни звезди, а също така открили нови кандидати за екзопланети.

Идеята за търсене на планети извън Слънчевата система в близкия инфрачервен диапазон е изказвана и по-рано, но срещала значителни технически трудности. С подобрения метод астрономите се надяват да открият още множество екзопланети.

Кислород на екзопланетите може да се появи от светлина и вода

Учените от Националната астрономическа обсерватория на Япония (NAOJ) са предложили нов механизъм за възникването на кислород в атмосфер...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос