"Кеплер" ще търси планети с гравитационни лещи

5448
"Кеплер" ще търси планети с гравитационни лещи

Астрономите за първи път ще се опитат да използват гравитационни лещи – изкривяване на пространство-времето в Космоса, – за да се опитат да открият планета с помощта на "възкръсналия" телескоп "Кеплер", съобщава Лабораторията за реактивно движение на НАСА (JPL).

Телескопът "Кеплер", специално предназначен за търсене на планети извън Слънчевата система, е изстрелян през май 2009 година. Апаратът постоянно е следил звездите в неголяма област от небето в района на съзвездие Лебед и е търсил планети, фиксирайки слаби колебания в яркостта на тези звезди при преминаването на планети по диска на светилото.

32 екзопланети ще получат нови имена

Тридесет и две екзопланети ще получат нови имена, избрани по време на открито гласуване от широката общественост. Имената им ще бъдат ...

През май 2013 година телескопът излезе от строя, но специалистите откриха начин да продължат неговата работа в рамките на така наречената мисия К2.

През май 2014 годна НАСА официално одобри възкресяването на телескопа и продължи финансирането му за две години. През декември същата година "Кеплер" извърши първото си откритие от "втория си живот" – той откри екзопланетата суперземя HIP 116454b в съзвездие Риби.

След няколко седмици, както съобщава НАСА, възроденият "Кеплер" ще вземе участие в глобален експеримент по наблюдаване на екзопланети, при което учените ще се опитат да търсят неголяма земеподобна планета, въртяща се на голямо разстояние от своята звезда, а също и планета, "избягала" от своето светило.

В тези наблюдения освен "Кеплер" ще вземат участие цяла редица наземни телескопи от пет континента на Земята, а също и други космически обсерватории. Търсенето ще се провежда в централната област на Млечния път, за планетите на която днес не знаем практически нищо.

НАСА откри осем екзопланети, които са подходящи за живот

НАСА откри осем нови екзопланети, две от които са "близначки" на Земята, с подходящи условия за живот, предадоха Асошиейтед прес и Фран...

Както се надяват учените, в откриването на подобни планети ще им помогнат така наречените гравитационни лещи – изкривяване на пространство-времето, възникващо в Космоса под действието на привличането на големи небесни тела.

Например светлината от звездите, преминаваща недалече от повърхността на планета, ще се усилва от подобни лещи.

По текущите оценки на НАСА "Кеплер" ще може да работи на орбита още повече от две години, което ще му позволи да дочака пускането на своя наследник – орбиталния телескоп TESS, който ще бъде изведен на висока околоземна орбита през август 2017 година, допълва РИА Новости.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос