Ускоряват търсенето на потенциално обитаеми планети

8275
Ускоряват търсенето на потенциално обитаеми планети

Учените от Вашингтонския университет са открили начин да определят абиотичния произход на кислорода и озона в атмосферата на екзопланети. Новият метод ще помогне да се отсеят негодните кандидати от потенциално обитаемите планети. Изследването е публикувано в сп. Astrophysical Journal Letters.

При търсенето на потенциално обитаеми екзопланети учените обръщат внимание на състава на тяхната атмосфера. За възможността за наличие на живот на планетата може да сочат такива газове като кислород или озон, който се образува от молекулярен кислород под действието на ултравиолетовите лъчи.

Извънземни ще се появят след смъртта на Земята, но някъде все пак ги има

Американски изследователи смятат, че липсата на извънземен живот във видимите предели на Вселената се обяснява с това, че подобни на Зе...

Например на Земята кислородът се произвежда изключително в резултат на фотосинтеза, но той също може да се произвежда и под действието на абиотични фактори.

В своята работа учените се опитали да установят какви фактори могат да сочат за „неживия“ произход на О2 и О3. Изследователите разглеждали модел на необитаема, но годна за живот планета, с атмосферен състав N2—CO2—H2O, която се върти около звезда от клас М или К (червено джудже). Те са провели компютърно моделиране, при което са изяснили, че за абиотичен произход на кислорода и озона може да сочат CO и O4.

В първия случай молекулите на въглеродния диоксид (СО2) могат да се разпадат в резултат на фотолиза, тоест под действието на фотоните на електромагнитното лъчение. В резултат ще се освобождават кислородни атоми, които могат да образуват молекулярен кислород.

Вторият сценарий предполага разрушаването на водата, намираща се в атмосферата на планетата. В този случай водородът ще напуска атмосферата на екзопланетата, в резултат на което в нея ще остава голямо количество кислород, доста по-голямо, отколкото в атмосферата на Земята, както отбелязват учените.

Няма сигнал от извънземните, но има надежда

Радиотелескопът Allen Telescope Array не е открил излъчване около звездата KIC 8462852, характерно за високоразвита извънземна цивилиза...

Изследователите отбелязват, че новият метод ще помогне да се ускори търсенето на потенциално обитаеми екзопланети.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос