Екзотична черна дупка "изяла" почти цяла галактика

19876
Екзотична черна дупка "изяла" почти цяла галактика
Снимка: ESO/M. Kornmesser

Астрофизици откриха в сравнително малка галактика, съществуваща в зората на Вселената, уникална свръхмасивна черна дупка с аномално висока маса. Това накарало учените да се усъмнят във всички теории за живота на галактиките, става ясно от статия, публикувана в сп. Science.

"По време на наблюденията се опитвахме да търсим "нормални" черни дупки и галактики, а не екзотични варианти. Нашият проект е предвиден за търсенето на свръхмасивни черни дупки със "средна маса", които населяват повечето галактики днес. Бяхме просто шокирани да открием такава изключително голяма черна дупка в тази ранна епоха", казва Меган Ури (Megan Urry) от Йейлския университет (САЩ).

Откриха миниатюрна черна дупка с гигантска мощ

Интересно астрономическо откритие са направили учените от Международния център за радио-астрономически изследвания (International Centr...

Ури и колегите ѝ наблюдавали най-далечните галактики във Вселената с помощта на орбиталните телескопи XMM-Newton и "Чандра", които работят в рентгеновия диапазон. Ние виждаме тези галактики, каквито са били те около 1,5-2 милиарда след Големия взрив, в първите епохи от живота на Вселената и по време на формирането на най-ранните галактики.

Изучавайки тези галактики и свръхмасивните черни дупки в техните ядра, екипът на Ури се натъкнал на изключително необичайния обект CID-947. Той се явява най-обикновена галактика, а масата на звездите в нея е само 44 млрд. пъти по-голяма от тази на нашето Слънце. За сравнение този показател за Млечния път, който се смята за неголяма спирална галактика, е 64 млрд. слънчеви маси.

Но масата на свръхмасивната черна дупка в нейния център се оказала невероятно голяма. Според изчисленията на Ури масата превишава слънчевата почти седем милиарда пъти, което прави този обект една от най-големите черни дупки в младата Вселена.

Такъв резултат изцяло противоречи на утвърдените теории за ръста на черните дупки в галактичните ядра, които твърдят, че галактиките и живеещите в центровете им черни дупки растат приблизително с еднаква скорост и че техните маси винаги се съотнасят като 1 към 500. В случая с CID-947 черната дупка е "само" осем пъти по-лека от цялата галактика.

Откриха най-голямата черна дупка във Вселената

Астрономите са открили най-масивния досега обект във Вселената. Това се оказа свръхтежка черна дупка в центъра на галактиката NGC 1277...

Това означава, че тя е нараствала много по-бързо от останалата част на галактиката, буквално "изяждайки" почти целия газ, който е попадал в CID-947 от междугалактичната среда, доста по-богата и плътна в сравнение със сега.

Подобен извод не само противоречи на теориите за ръста на галактиките, но и свидетелства, че свръхмасивните черни дупки невинаги са задушавали процеса на звездообразуване, както смятат днес учените. Всичко това сочи, че текущите представи за живота на ранната Вселена се нуждаят от коренно преразглеждане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос