Откриха огромен океан на Енцелад

25640
Откриха огромен океан на Енцелад

Нови данни, получени от космическия апарат Cassini, свидетелстват, че на Сатурновия спътник Енцелад съществува огромен океан, разположен под ледената му обвивка, съобщава НАСА.

Такива изводи изследователите са направили, като анализирали поведението на Енцелад при движението му около Сатурн.

Големи ледени късове образуват един от пръстените на Сатурн

Един от пръстените на Сатурн не прилича на другите, тъй като може да съдържа твърди ледени блокове, смятат учените от НАСА. Повечето о...

За съществуването на океана косвено свидетелстват гейзерите, изхвърлящи водна пара, частици лед и прости органични молекули, които Cassini е открил в района на южния полюс на спътника. Според учените може да се предположи, че източник на тези гейзери е огромен океан.

Проведените от апарата наблюдения по-рано са позволили на изследователите да предположат, че във вътрешността на Сатурновия спътник в района на южния полюс се крие резервоар. Но новите данни свидетелстват, че подповърхностният океан се явява глобален, тоест заема цялата площ на Енцелад.

"Това беше доста сложна загадка. Бяха ни необходими години наблюдения и изчисления с използването на знания от различни дисциплини. Но сега сме сигурни, сега сме на верен път", казва Питър Томас от Корнуелския университет, един от авторите на изследването.

Учените от мисията Cassini за повече от седем години наблюдения са анализирали голямо количество снимки на Енцелад. Изследователите съпоставили точната карта на спътника, отбелязвайки разположението на различни образувания, основно кратери. В резултат станало ясно, че Енцелад извършва колебания по време на движението около Сатурн. Това явление е получило названието либрация.

Вижте Диона на фона на Сатурн

Уникална снимка на Сатурновия спътник Диона, преминаващ през "лицето" на гигантската планета, са получили учените с помощта на космичес...

Специалистите предложили да се разгледат няколко модела на вътрешната структура на Енцелад, като се отчита характерът на колебанията.

"Ако повърхността и ядрото на спътника бяха неподвижно съединени, колебанията биха били по-малко, отколкото наблюдаваме – казва Матю Тискарено от института SETI. – Колебанията на Енцелад може да се обяснят само с наличието на плътен течен слой, отделящ повърхностния слой от ядрото."

Причината, поради която океанът във вътрешността на Енцелад не е замръзнал, остава неизвестна. Според учените гравитационното въздействие на Сатурн вероятно произвежда повече топлина в спътника, отколкото се е смятало преди.

На 28 октомври Cassini ще извърши сближаване с Енцелад, преминавайки през шлейф ледени частици. Апаратът ще прелети над повърхността на луната на височина само 49 километра.

Как се е образувал пръстен F на Сатурн?

Международна група учени обясни възникването на пръстен F на Сатурн със сблъсъци и частични разрушения на по-големи космически обекти н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос