Dawn засне мъгла над Церера

17765
Dawn засне мъгла над Церера

Лека мъгла се появява от време на време в кратера на Церера, където по-рано бяха открити ярките необичайни петна от сондата Dawn, съобщава Nature News.

През април т.г. сондата Dawn, изследваща планетата джудже Церера, предаде на Земята снимки, на които специалистите откриха необичайни ярки точки в един от кратерите. Учените предположиха, че това е някакво вещество, което добре отразява светлината, възможно лед или залежи от сол.

Веста: протопланета с трудна съдба

Днес Веста изглежда просто парче камък с диаметър около 530 км. Но това парче си има някои странности, пише megavselena.com. Например, ...

Димът, открит от Dawn над тези точки, покрива около половината от кратера и вероятно се е образувал в резултат на изпарения именно на лед, смятат изследователите. Тази хипотеза се потвърждава и от факта, че по-рано с помощта на телескопа "Хершел" астрономите откриха и водни пари, издигащи се над повърхността на Церера.

Специалистите от НАСА се надяват да изяснят точния състав на ярките точки на Церера с инфрачервения спектрометър на борда на сондата, но поради технически проблеми той невинаги работи добре и засега учените не са успели да изследват цялата повърхност с негова помощ.

Сондата Dawn е изпратена в Космоса през 2007 година за изследване на астероида Веста и планетата джудже Церера. Тя достигна Веста през 2011 година, през 2012 я напусна и се отправи към Церера, където пристигна през март 2015 г.

Апаратът се върти около планетата джудже, постепенно снижавайки орбита. Поради технически проблеми, случили се на 30 юни, сондата прекъсна работа за повече от две седмици, преминавайки в безопасен режим, от който беше извадена на 16 юли.

Гигантски астероид имал характеристики на планета

Огромният астероид Веста притежава много от чертите, обикновено свързвани с планетите с твърда кора като Земята, гласят данните от сонд...

На следващия ден Dawn продължи да се снижава над Церера и в следващите пет седмици трябва да влезе на орбита с височина не по-малко от 1,5 км над планетата джудже.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос