На планетите океани животът ще балансира на границата

8148
На планетите океани животът ще балансира на границата

Един от главните критерии за възникването на живот на дадена планета е наличието на вода. Това изглежда логично – водата се явява едно от ключовите условия за съществуването на живот в известните ни форми и сочи за умерена температура на планетата. Но при детайлно вглеждане се оказва доста по-сложно.

Екип европейски климатолози са провели моделиране на такава планета и са установили, че липсата на суша може да е фактор, който ограничава обитаемостта на планетите океани. Водата, покриваща цялата повърхност на планетата, взаимодейства с атмосферата и влияе съществено на глобалната циркулация на въглерод.

Учени: 7 планети са годни за живот

Седем планети в галактиката Млечният път най-вероятно са годни за живот. Това обявиха пред в. "Дейли Мейл" учени, които описаха в ката...

Дори планетата да се намира на оптимално разстояние от звездата си – в така наречената обитаема зона – планетата океан или ще изстива бързо, или ще се нагрява до далеч не умерени температури.

Прекалено големите обеми вода на планетата служат като фактор, който дестабилизира климата – както изяснили учените, температурата на нея трябва да се запазва в доста тесни предели – между 0 и 127°C, иначе океанът ще я накара да се пренагрее или да замръзне.

Ако температурата на такава планета се спусне под определена граница, океанът ще разтваря и натрупва по-големи обеми въглероден диоксид, ускорявайки по-нататъшното ѝ изстиване.

И обратното – ако планетата се нагрее над определено ниво, океанът ще започне да изпълва атмосферата с въглероден диоксид, което ще я нагрява допълнително и ще увеличава парниковия ефект.

В Слънчевата система може да има още две планети

В Слънчевата система има още поне две планети, които чакат да бъдат открити. Това са съобщили испански и британски учени, според коит...

Изчисленията са проведени с модел на планета с размерите на Земята, намираща се близо до звезда, аналог на Слънцето, и на същото разстояние, както и ние. Но авторите смятат, че тези резултати са приложими и за по-големи планети край по-масивни звезди, както и за други атмосферни газове, например метан.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос